مطابقت دین با علم و عقل از شعارهای بهائیت است که این نوشتار نخست به تبیین آن میپردازد، سپس تناقضات آن با گفتار و کردار سران این جریان را گزارش میکند:
1. شعارها
الف. عباس افندي درباره تطابق دین با علم و عقل ميگويد: «اگر مسائل دينيّه مخالف عقل و علم باشد، وهم است.»(1) اشراق خاوري در گزارشی از او مینویسد: «امتياز انسان از حيوان به عقل و علم است، پس اگر عقايد دينيّه منافي علم و عقل باشد، البتّه جهل است.»(2)
ب. اسلمنت (مبلغ بهايي) در اينباره مينويسد: «عالم ديانت به ارباب علوم و فنون سپاس بسياري مديون است.»(3)
ج. استن وودکاب (مبلغ بهايي) مينويسد: «در عصر حاضر، نه يک نفر غربي، بلکه يک نفر شرقي است که منادي توافق علم و دين است و با شديدترين لحن، آن عقايد موروثي و مذهبي را که با حقايق شناخته شده علمي مغاير است، رد ميکند».(4)
2. تناقضها
الف. علي محمد شيرازي مينويسد: «نهي عنکم في البيان ان لا تملکن فوق عدد الواحد من کتاب و ان تملکتم فليلزمنکم تسعه عشر مثقالا من ذهب حداً في کتاب الله لعلکم تتقون.»(5) او همچنين آورده است: «الباب الاول من الواحد السابع في تجديد الکتب اذا انقضي اثني و مأتين حولا عليها و محو ما کتب من قبل او انفاقه الي احد.»(6)
ب. حسين علي نوري در نفی علوم زمینی مينويسد: «اگر نفسي اليوم به جميع علوم ارض احاطه نمايد و در کلمه بلي توقّف کند لدي الحقّ مذکور نه و از اجهل ناس محسـوب.»(7) او همچنين آورده است: «در ماده نحاسي ملاحظه فرماييد كه اگر در معدن، از غلبهي يبوست محفوظ بماند، درمدت هفتاد سنه به مقام ذهبي ميرسد.»(8)
ج. عباس افندي در درباره نقصان عقل مينويسد: «هر چيزي را به ميزان علم و عقل بايد موازنه کرد زيرا دين و عقل يکي است ابداً از هم جدا نميشود؛ لکن شايد عقل ضعيف ادراک نتواند آن وقت قصور از دين نيست، از نقصان عقل است.»(9)
د. اسلمنت نيز درباره کم توانی و خطای علم و عقل بشری مينويسد: «هر جا بين علم و دين اختلاف ظاهر شود علّت آن خطاي ماست.»(10)
هنگامی که انسان سخنان سران این جریان درباره تطابق علم و دین را میخواند و با جملاتی که از کم توانی یا ناتوانی عقل و علم بشری میقایسه میکند، شگفتزده میشود که کسانی که دم از صداقت و روراستی میزند، تا چه اندازه دو رو و منافقمسلک هستند که نزد هر کس به گونهای سخن میگویند و رفتار میکنند. میان خود عقایدی دارند و هنگامیکه میان مادیگرایان و علمزدگان غربی میروند رنگ عوض میکنند و رنگ و بوی غربی میگیرند.
حقیقت آن است که اديان الهي پيوسته وجود تناقض و اختلاف در گفتار و کردار مدعيان نبوت و امامت را دليل بر غير الهي بودن آنان ميداند. خداي سبحان در اينباره ميفرمايد: ﴿لَوْ كانَ مِنْ عِنْدِ غَيْرِ اللَّهِ لَوَجَدُوا فيهِ اخْتِلافاً كَثيراً﴾. (نساء: 82)
حسين علي نوري با بهرهگيري از اين آموزه الهي، وجود تناقض و دوگانگي را دليل بر غير الهي بودن گفتار و کردار و آموزههای مدعیان نبوت و رسالت دانسته و دراینباره مينویسد: «تناقض را در ساحت اقدس مظاهر الهيه راه نبوده و نخواهد بود.»(11)
وجدان بیدار بهائیان بر اساس نصوصی که از قرآن حکیم و کتاب حسین علی نوری گزارش شد، درباره تناقضات بهائیت چه قضاوتی می کند؟(12)
پانوشت
1. خطابات، ج 2، ص 147.
2. پيام ملکوت، ص92.
3. بهاءالله و عصر جديد، ص 226.
4. کاب، استن وود. آرامش براي جهان پر آشوب. ترجمهي جمشيد فناييان، دهلي نو: مؤسسهي چاپ و انتشارات مرآت، چاپ پنجم، 1994. ص 156.
5. «در کتاب بيان از شما نهي ميشود که مالک زيادتر از 19 کتاب شويد و اگر بيش از 19 کتاب داشتيد، بر شما (براي هر کتاب اضافي) 19 مثقال طلا (به عنوان کفاره) واجب ميگردد، اين حدي است در کتاب خدا، شايد پرهيزکار گرديد.» بيان عربي. واحد 11، باب 7.
6. «واجب است هر کتابي که 202 سال (مطابق با عدد اسم عليمحمد) از استعمال آن گذشته، مالک آن، يا آن را نابود سازد و يا به شخصي عطا نمايد.» بيان فارسي، واحد 7، باب 1.
7. اقتـدارات، ص 111.
8. ايقان، ص 104.
9. پيام ملکوت، ص 93. (به نقل از عبدالبهاء)
10. اسلمنت، ج. اي. بهاءالله و عصر جديد، ص221.
11. بدیع، ص 126.
12. پایگاه جامع شناخت بهائیت.
منبع: خاستگاه بابیت و بهائیت، محمد علی پرهیزگار
در فضاي مجازي ما را همراهي كنيد:
اينستاگرام: instagram.com/bahaiat
ايتا: eitaa.com/bahaiat
تلگرام: t.me/bahaiat_com
سروش: sapp.ir/bahaiat.com
مقالات مرتبط
۱. تناقضات تعالیم بهائیت (۱. تحری حقیقت)
۲. تناقضات تعالیم بهائیت (۲. وحدت عالم انسانی)
۳. تناقضات تعالیم بهائیت (۳. دین باید سبب الفت و محبت باشد.)
۴. تناقضات تعالیم بهائیت (۴. تطابق دین با علم و عقل)
۵. تناقضات تعالیم بهائیت (۵. ترک تعصبات دینی، جنسی و وطنی)
۶. تناقضات تعالیم بهائیت (۶. تعديل معيشت همگاني و رفع مشکلات اقتصادي)
۷. تناقضات تعالیم بهائیت (۷. بيت العدل و محکمه کبري)
۸. تناقضات تعالیم بهائیت (۸. تعليم و تربيت عمومي و اجباري)
۹. تناقضات تعالیم بهائیت (۹. وحدت لسان و خط)
۱۰. تناقضات تعاليم بهائيت (۱۰. تساوي حقوق رجال و نساء)
11. تناقضات تعاليم بهائيت (11. صلح عمومي و تحريم جنگ)